Bolesti i lečenje zuba

 Za popravku zuba treba razumeti bolesti zuba koje se najčešće pominju i koja su ujedno najzastupljenija su karijes, gangrena zuba, paradentoza i pulpitis (zapaljenje zubnog živca).

Šta je karijes i kako se leči?


Karijes ili kvar na zubu, kako ga mi još nazivamo, je bakterijsko oboljenje zuba, koje se širi i razara gleđ, dentin i cement – čvrsti deo zuba, praveći rupu u njemu. Nekada je vidljiv “golim okom” u vidu crne tačke ili mrlje (u zavisnosti od toga koliko je uznapredovao), dok ga je nekada moguće otkriti samo pomoću RTG snimka, naročito ako se nalazi između zuba ili unutar zuba. Iako, započinje kao sitna, gotovo bezopasna tačkica, ume da se razvije u veliki kavitet i tako napravi dalekosežne probleme po ceo zub. Karijes na jednom zubu, takođe, nije opasnost samo za njega, već i za ostale zube, jer se lako širi ukoliko se ne započne lecenje zuba.

Simptom po kome prepoznajemo da imamo karijes na zubu jeste bol. Ukoliko karijes nije uznapredovao i oštetio koren zuba, bol neće da bude kontinuirana, već će da se javlja tokom konzumacije hrane ili pića.

U tom stadiumu oboljenja lecenje zuba zahteva odstranjivanje  dentina, te popunjavanje prostora koji ostaje prazan plombom.
Bolesti zuba su:
– Gangrena
– Pulpitis
– Parodontopatija